Opinion

Vlera e Falënderimit dhe kërkim-faljes

01/07/2020 20:36
nga:Albina Hyseni

Duke ditur se si të kërkojmë falje dhe kur – mund të ndreqim dëmin në një problem, por nëse nuk dini të kërkoni falje sinqerisht, ju mund t’i bëni gjërat më keq! Apologjet efektive janë të thjeshta nëse dini çfarë të thoni.

Marr pergjegjesi

Marrja e përgjegjësisë nënkupton pranimin e gabimeve që keni bërë që lëndojnë personin tjetër, dhe është një nga përbërësit më të rëndësishëm – dhe të lënë pas dore – nga shumica e ndjesave, veçanërisht ato në media. Duke thënë diçka të paqartë si, “Më vjen keq nëse jeni fyer nga diçka që kam thënë”, nënkupton se ndjenjat e lënduara ishin një reagim i rastësishëm nga ana e personit tjetër. Duke thënë, “Kur thashë [gjë e dëmshme], nuk po mendoja. E kuptoj që i kam lënduar ndjenjat tuaja dhe më vjen keq “, pranon se e dini se çfarë keni thënë që lëndoni personin tjetër dhe ju merrni përgjegjësinë për të.

Express keqardhje

Kur kërkon të kuptosh se si të kërkosh falje në mënyrë efektive, është gjithashtu e rëndësishme të kuptojmë vlerën e shprehjes së keqardhjes. Marrja e përgjegjësisë është e rëndësishme, por është gjithashtu e dobishme për personin tjetër që të dijë se ju ndjeheni keq për dëmtimin e tyre dhe dëshironi që të mos keni pasur. Kjo eshte. Ata tashmë ndjehen keq, dhe ata do të donin të dinin se ndihesh keq për ta ndjenja e keqe. “Do të doja të kisha qenë më i kujdesshëm.” “Do të doja të kisha menduar edhe për gjërat e tua.” “Do të doja të mund ta merrja përsëri.” Këto janë të gjitha shprehje keqardhjeje që shtojnë sinqeritetin e faljes tënde dhe le që personi tjetër të dijë që ju intereson.

Bëni ndryshime

Nëse ka ndonjë gjë që mund të bëni për të ndryshuar situatën, bëjeni atë. Është e rëndësishme të dini se si të kërkoni falje me sinqeritet dhe një pjesë e sinqeritetit të një faljeje është gatishmëria për të vënë në veprim disa veprime. Nëse keni thyer diçka nga dikujt, shihni nëse mund ta zëvendësoni atë. Nëse thoni diçka të dëmshme, thoni disa gjëra të këndshme që mund të ndihmojnë për të krijuar ndjenja më pozitive. Nëse thyeni besimin, shihni se çfarë mund të bëni për ta rindërtuar atë. Çfarëdo që mund të bëni për t’i bërë gjërat më mirë, bëjeni atë. (Dhe nëse nuk je i sigurt se çfarë do të ndihmonte, pyesni personin tjetër se çfarë mund të bëni për t’i ndihmuar ata që të ndihen më mirë.)

Riafirmimi i kufijve

Një nga pjesët më të rëndësishme të një faljeje – një nga arsyet më të mira për të kërkuar falje – është ripohimi i kufijve. Kufijtë e shëndetshëm janë të rëndësishëm në çdo vend. Kur vjen në konflikt me dikë, zakonisht ekziston një kufi që kalon – një rregull shoqëror shkelet ose besimi është i prishur – dhe kjo ndihmon për të afirmuar se çfarë lloj sjelljeje të ardhshme është e preferuar.

Le të shkojnë nga rezultatet – në një masë

Megjithëse kërkimi i faljes mund të jetë një mënyrë për të ruajtur integritetin dhe për të lëvizur nga veprimet me të cilat nuk jemi krenarë, shumica prej nesh dëshirojnë gjithashtu të riparojnë ato dhe të falen. Ndonjëherë kjo nuk ndodh. Nëse kërkimi i faljes ishte i sinqertë dhe përfshinte përbërësit e nevojshëm, shanset për falje janë më të mëdha, por ndonjëherë personi tjetër nuk është i gatshëm ose i aftë të falë dhe të ecë përpara. Ose ata mund t’ju falin , por përsëri, ruajeni. Ose ata nuk mund të realizojnë rolin e tyre në konflikt. Kuptoni që nuk mund ta kontrolloni përgjigjen e tyre dhe nëse keni bërë gjithçka që mundeni, le të vazhdojë tani. Çfarë ju duhet:
ndjeshmëri
Një zemër e hapur
Pak guxim